úterý 21. prosince 2010

Na kůře

Zpočátku jsem orchideje dával výhradně do plastových květináčů. Má to svůj didaktický důvod.
V průhledném plastu vidíte přesně stav kořenů. Zejm. nutnost zálivky lze rozpoznat přesně. Také se nemusí zalévat tak často, jako volně visící rostlina. Teprve po delší době jsem si troufl na keramické květináče a konečně na vyvázání rostlin na kůru. Podařilo se mi sehnat panenskou korkovou kůru přes internet (http://www.korek.cz/zbozi/exkluzivni-podlahy/clanky/korkova-kura-panenska-kusy-23). S touto kůrou jsem naprosto spokojen. Přišly dva obrovské kusy - objednal jsem toho 2kg. Pak mám ještě doma kůru smrkovou. Ta je možná i lepší, protože je víc nasákavá a roslitny mají déle k dispozici vodu. Do vitríny jsem tedy vyvázal např. catleyu forbesii. Rostlina ihned ožila, začala okamžitě kůru obmotávat a dnes po dvou měsících (!) jsem ustřihl pomocné silonové vlasce. Rostlina naprosto perfektně drží.

Vitrína má otvor po celé délce dole a nahoře. Možná jsem z obavy z plísně udělal otvory příliš velké. Když porosím vydatně rostliny ráno, večer jsou naprosto suché a vlhkost ve vitríně poklesně někdy až k 25%. Což je strašné. Netušil jsem, že v uzavřeném skleněném prostoru může natolik poklesnout vlhkost. Nicméně se asi jinak vlhkost drží - možná tak na 65% průměru, protože rostliny jna vitrínu reagují výborně. Veliké poklesy vlhkosti jsou také asi dané existencí topení pod vitrínou. Teplota však vystoupá max. lehce nad 20°C. Uprostřed visící dracula vyhání květenství jak divá. Jsem ovšem zvědav, zda květy také přivede k rozvití.
Další rostlinou, na kterou blahodárně zapůsobilo vyvázání na kůru bylo hybridní žluté oncidium (z Ikea).
Poprvé, co ji mám, vyhnala rostlina spoustu kořenů a pahlízy se nafoukly! Netušil jsem, že i zcela "scvrklé" pahlízy oncidia mají tuto schopnost! Z boku vyráží pahlíza nová, nyní už k maximálnímu uspokojení bude stačit objevení se nového květenství. Kam ale rostlina pokvete vzhledem k velikosti vitríny otázka smutná jest...
Vůbec jsou tato žlutokvětá oncidia problematická k pěstování v květináči. Toto oncidium prostě potřebuje větší vlhkost vzduchu a zároveň vzduch kolem kořenů. Rostlina pro květináč naprosto nevhodná a nechápu, proč se tak masově prodává. Květinářky mi můj názor potvrzují, lidi jim prý často říkají, že rostlina nevydržela.
Zkoušel jsem v době, kdy jsem pěstoval toto oncidium v květináči, různé metody zalévání, ale ani jedna nevyhovovala. Jiná oncidia snesou poměrně vlhký substrát (např. Onc. Sphacelatum) a krásně v květináči jdou. Tato rostlina prostě musí na kůru.

.

.

Žádné komentáře:

Okomentovat