úterý 7. června 2011

Ledoví mužové - pokračování

Další díl tohoto seriálu začněme jednoznačně pozitivně. Ze všech zasažených rostlin prokazatelně uhynuly pouze dvě. A to eulophia graminea andamenensis a Angraecum didieri (tato rostlina ale trpěla už před tím asi také nevhodným navázáním na mech - takže vliv mrazu není prokazatelný).
Ostatní se krásně vzpamatovávají a navíc - vyhánějí místo jedné - dvě až tři nové pahlízy. Zalednění orchidejí tedy přineslo jejich rozmnožení. Nezbývá, než si oddychnout a takto nechtěně nabyté zkušenosti řádně zpracovat!

Rostliny průběžně fotím, takže bude z fotek jasně patrné, jak dlouho jim obnova trvá a co z toho vzejde. Některé zčernalé listy jsem musel odstřihnout, protože se černota - hniloba začala šířit dále. To je hlavní poznatek a důležité upozornění pro všechny, kdož spadnou do podobné patálie.
Další poznatek je, že všechny orchideje (a to např. brassavola flagelaris!!!!!) vydržely -5°C bez problému na dvoře - kde tolik nefoukalo. Všechny, které byly na zahradě, kde byly vystaveny větru, měly na sobě více - či méně - černoty.
Pro sebe jsem si tedy učinil zkušenost - kterou mi dosti pravděpodobně nikdo z orchideářů nebude věřit - že některé výrazně teplomilné orchideje vydrží několikadenní teploty pod nulou a nezastaví je to v růstu. Brass. má několik nových pahlíz a žádné poškození na listech!!! Stejně tak žlutovkěté hybridní oncídium nebo brazilské teplomilné orchideje - jako tenebrosa nebo purpurata werkhauserii...
Zde je na ukázku nově odnožující laelia jongheana:

dend. ciliare dopadlo jako jedna z nejhorších postiženců - nicméně už má tři nové pahlízy:

.

Žádné komentáře:

Okomentovat