středa 2. listopadu 2011

Revoluční informace o pěstování rupicol!!!

Dnes jsem navštívil probíhající výstavu orchidejí v Praze na Slupi a při rozhovoru s panem Willingerem se dozvěděl, že rupicoly lze pěstovat úplně jinak, než se všude uvádí.
Pan Willinger pěstuje rupicoly - podotýkám všechny druhy - ne jenom nějaké monzunovo habitní, ale opravdu všechny - v ostřici.
(Byla o tom řeč taky na fóru)

Stejně jako katleje a jiné epifyty.
Naprosto tak zničil mé dosavadní poznatky o pěstování rupicol. Řekl také pro mne zásadní věc: pokud má rupicola kořeny, tak neshnije. Jen pokud kořeny nemá a má jeden výhon, tak je velmi náchylná k uhnití.
Rupicoly pěstuje na ostřici, zalévá je po celý rok s ostatními orchidejemi a rostou a kvetou jak divé. Laelii lucasianu na ostřici vystavuje přímo na Slupi:

foceno mizerným foťákem v mizerných podmínkách.

Ten kus, na němž je rostlina je hmota kořenů ostřice. Je v tom i bahno. Pan Willinger orobinec nijak nečistí. Do ostřice navíc vplétá další rostliny - bromelie etc.

Koupil jsem od něj restrepii elegans na orobinci. Kořeny ostřice je dosti podivná hmota, ne úplně vyhovující mému estetizujícímu pojetí pěstění kytek.
Prý rupicoly časem na kameni přestávaly růst, že se kámen postupně zasoloval.
Prý řeči o tom, že rupicoly ke kvetení potřebují kámen jsou zavádějící, normálně pěstované s katlejemi pravidelně kvetou.
Takže: hurá na ostřici?

.

Žádné komentáře:

Okomentovat