neděle 11. prosince 2011

Horizontální vyvázání

Orchideje se dají vázat na klacek a zavěsit horizontálně. Nemám s tímto věšením až takové zkušenosti. Přesto mě láká. Hlavně z důvodu estetického. Většina orchidejí je pěstovaná v květináčích, pak ji donesete domů, vyvážete a nové pahlízy začnou růst vertikálně. Kytka pak vypadá poněkud trapně. Čelit tomu jde horizontálním zavěšením. Zkusil jsem tak několik kytek přehodit.
Tato červenokvětá katlej vyhnala novou pahlízu už vertikálně, tak jsem ji chudinku umístil zase horizontálně. Počítám, že se pahlíza trošku ještě stočí zpátky.
Pevnější ukotvení silonu budu ještě muset vychytat. Zatím je to jenom provlečená smyčka.

Jinak tato katlej asi pokvete, vypadá, že květní pouzdro je aktivní..

Druhá oranžovokvětá hybridní si taky říkala o horizontální přetočení:

Výhodou může také být fakt, že se v této pozici déle udrží voda. Samozřejmě, pokud chceme rostliny co nejmenší, pak je lepší je nechat vertikálně, aby měly vody co nejméně.
Všechny tyhle orchideje jsou křížené pravděpodobně se sophronitisem a nějakými rupicolami, protože mají červené nebo oranžové květy. Proto jsem taky chtěl, aby vypadaly jako že rostou na zemi. Možná je v budoucnu i s kůrou dám do nějaké granodioritové drti a pěkné bonsai misky :)
Jisté je, že se jedná o rostliny velmi tvrdé.
U této jsem kůru řádně sestřihl a přidal k ní rašeliník.
Tady je vidět, že se dá z kůry vlastně udělat miska. Celek se pak dá na podmisku - mám teď v oblibě průhledné - a mrskne se to na okno. 

Tahle možná taky pokvete, květní pouzdérko je ale hodně malé, tak uvidíme.

Pozn: kytky jsem fotil po zalití, takže jsou mokré... Jinak je nechávám zcela vyschnout. Jak říkají staří orchidejáři - kořeny katlejí musí suchem chrastit!
.

Žádné komentáře:

Okomentovat