středa 28. prosince 2011

objektiv na focení květů

Konečně jsem spokojen s objektivem, konečně fotím ostré detaily!
Život je škola a jako v jiných oborech jsem se i já řádně vytrestal. A to tím, že jsem vrážel peníze do zcela nevhodných objektivů pro focení rostlin.

Prvním objektivem, který mě překvapil tím, že jsem nebyl schopen vyfotit květ ostře byla sigma - 17-70/2.8-4 DCMacroOS HSM. Tento objektiv je tzv. setový, tozn., že umí všechno (a nic). Detail květu samozřejmě vyfotil, ale lehce rozmazaně. Navíc se musí tímto objektivem přiblížit vždy těsně k rostlině. Navíc je cena nového objektivu poměrně vysoká. Ani nechci vzpomínat za kolik jsem ho koupil a za kolik po tom prodal. 
Další pokus o řešení makrofotografie byl taky vedle jak ta jedle: 
Tamron 70-300. Naštěstí je tento objektiv za fantastickou cenu a fotí výborně jako teleobjektiv. Ovšem - musí se clonit - takže se s ním dá fotit bez stativu jenom za slunečného počasí. Ovšem na fotky květů je maximálně nevhodný. Květy fotí tak, že musíte stát metr od nich a světelnost padne tak, že bez stativu ani ránu. Ani po tom však nedosáhne nijaké ostrosti v kresbě a výsledek byl vždy ještě horší než u výše zmíněné sigmy. Takže jsem potom litoval, že jsem ji prodal. Moje rozhořčení z neschopnosti vyfotit ostrý detail vedlo k tomu, že jsem si k vánocům koupil první skutečný makroobjektiv - opět - od tamronu. Samozřejmě po konzultacích s fotografy, kteří mi potvrdili moje zkušenosti. Řeknete - proč jsem se neinformoval rovnou? Na to je jednoduchá odpověď. Chtěl jsem za malé peníze univerzální řešení. Což se ukázalo nakonec jako nejdražší cesta.
Tamron jsem koupil v bazaru, takže byl za 7tis, což je cena běžného seťáku. 
Navíc je to objektiv portrétní (takže nejde o nějaký vysoce specializovaný objektiv) s krásnou kresbou v onom portrétu - čili 90mm, a samozřejmě s krásnou ostrou kresbou v detailu makra. 
Na photozone.de má vynikající hodnocení a opravdu to odpovídá naprosto realitě. Člověk fotí makro z nějakých 30ti cm, zcela pohodlně, při fantastické světelnosti, může si přiblesknout - blesk v pohodě dosáhne na objekt (při pseudomakrech začne foťák sám sebe stínit).
Co je obrovská výhoda pro kytičkáře - že v makro režimu funguje jako zoom, takže si člověk může květ přiblížit i automatickým ostředním a zoomováním jak potřebuje. 
A jako skvělý bonus máte krásný portrétní objektiv s úžasnou kresbou foceného objektu i krásně vypadajícím rozmazaným pozadím.
(podobně kvalitní bude určitě tentýž model od tokiny - kterou jsem chtěl původně, ale v bazaru se naskytla možnost tamronu)


Žádné komentáře:

Okomentovat