středa 27. června 2012

laelia fournieri, laelia milleri, laelia flava: rupicolní přírůstky

Po delší době se mi podařilo získat dospělé rupicoly. Poslední dospělá rupicola byla l. caulescens, která mi také vyvketla. A vlastně l. mixta, která kvetla také. Rupicol mám jinak již větší množství, ale jedná se semenáče. Semenáč má několik nevýhod. Nikdy nevíme, kdy a jak vykvete. Jelikož doba do vykvetení může být opravdu dlouhá a za tu dobu se může stát ledasco - zmrznou, uvaří se (člověk zapomene otevřít skleník), uhnijí (člověk je jednou zaleje víc, než se má) apod.. je čas strávený čekáním na dospělost někdy časem marnosti.

Za druhé: srovnáme-li léta pěstování a neúspěchů se semenáči + vitalitu dospělých rostlin - je volba jenoznačná.. 
Dospělé rostliny se mnohem snadněji vyrovnají s pěstitelským neúspěchem. Pokud to tedy nejsou dospělé rosltiny vytažené někde z přírody, tam je to opačné.

Třetí důvod - proč koupit dospělé rosltiny je jednoznačně finanční. Jestliže semenáč stojí mezi 250-650kč, často spíše k horní hranici, pak dospělá rostlina nikdy nepřekročila hranici 750kč.

DOSPĚLÉ ROSTLINY SE KUPOVAT VYPLATÍ!
Poměr cena - kvalita (mnoho let strávené pěstováním) je naprosto směšný. Po delší době, kdy jsem měl radost z každého nově nabytého semenáče jsem tak získal tři dospělé rostliny - jako bych s nimi překročil 15 let trápení :)

Osobně, pokud bych vypěstoval takovouto rostlinu do této velikosti (jako např. tuto fournieri) - cenil bych si ji cca na 15tis kč.

A nyní k rostlinám:
Laelia fournieri: (UPDATE - PO PRVNÍM KVETENÍ SE UKÁZALO, ŽE JDE O LUCASIANU!)



laelia milleri:


největší krasavicí je laelia flava (UPDATE - PO PRVNÍM KVETENÍ SE UKÁZALO, ŽE JDE O LAELIA CINNABARINA!), naprostý gigant!, navíc má květní pochvu, pravděpodobně tedy bude kvést..

.

Žádné komentáře:

Okomentovat