sobota 9. června 2012

Masdevallia rigens Luer 1979 SUBGENUS Masdevallia SECTION Coriaceae SUBSECTION Coriaceae [Rchb.f] Veitch 1889

Dvě sukulentní masdevallie které nejsou asi tím, čím se zdají, že jsou

Nedávno jsem získal 2 masdevallie velmi sukulentního habitu.
M. semiteres a M. rigens.
Na první pohled vypadá rigens stejně jako semiteres, jenom má o něco větší listy. Mám už delší dobu jinou rigens, která má úplně jiné listy, takže jedna z nich musí být podvrh. Jsem zvědav, až vykvetou (pokud někdy), jaká pravda o nich vyjde na jevo!
Ať je to jak chce, jsem milovníkem sukulentních rostlin a pohled na tyto dvě sukulentní masdevallie ve mne vzbuzuje pocity blaha a štěstí:


Ta vlevo nese označní semiteres (odhadl bych si říci, že je to skutečně tak) a ta vpravo rigens. Pokud je to rigens, což by mohla být - vzhledem k sukulentnímu habitu, pak asi nebude rigens tato rostlina, kterou jsem od Luda koupil před asi rokem:


Jak vidno, tato rigens má úplně jiné listy a dvakrát vyšší - téměř jako pivo, které stojí jako předmět výškového srovnání v pozadí.
Zaslal jsem dotaz Alešovi Dvořákovi a on mi moudře odpověděl, že s jistotou podle habitu ze všech masdevallí pozná jedině caesii.

Jestli je tomu opravdu tak, potom naprosto nemá smysl podle habitu masdevallie hodnotit. Nejsem natolik zkušený, abych odhadl, co udělá různý typ prostředí s jedním druhem masdevallie. Jsem schopen si již představit co změna pěstování udělá s katlejí nebo laelií a změny to opravdu mohou být obrovské!!! Rostlina pěstovaná suchým způsobem na klacku bezpečně orchidej zminiaturizuje. I barva těl rostlin může být jiná. Platí to stejně i u masdevallií? Řekl bych, že to platit musí, jen mi je podezřelé, že by dokázala rosltina zcela změnit charakter listů. Myslím, že mohou být buď menší nebo větší, ale stejného nebo podobného tvaru. Jisté je, že moje dvě rigens vypadají každá úplně jinak.
.

2 komentáře:

  1. Pane Turecky, procitam si starsi cisla roezliany a v c. 30 je clanek o sukulentnich orchidejich, mozna ho znate, ale kdyby ne, tak jeste Roezliana jde koupit. Zdravim, Eva Egertova

    OdpovědětVymazat
  2. díky za info, bohužel článek neznám, seženu si.

    OdpovědětVymazat