středa 1. srpna 2012

Pěstění na kůře opuštěno!

Provedl jsem poslední dobou velký obrat ve způsobu pěstění orchidejí. Postupně mne přesvědčily návštěvy různých pěstitelů, kteří pěstují dlouhá léta orchideje. Orchideje lépe přirůstají (platí to ve velkké většině - ne ve 100%!!!) v nějakém druhu košíků, květináčů apod. než na holé kůře. V současné době považuji ideální pěstění v keramice, ovšem to je už pro zkušené, protože nejsou vidět kořeny a tudíž nervózní člověk nemůže vidět, jestli mu orchidej přirůstá, či nikoli. Nejlepší jsou děrované keramické květináče

, které se ovšem v Čechách nedají koupit. Mám jednu známou, která snad časem začne tyto specielní květináče dodávat.
Viděl jsem vlastně pěstovat orchideje vůbec poprvé - v těchto děrovaných květináčích - při návštěvách botanických zahrad. Je jasné, že v botanických zahradách asi ví, proč mají epifytní orchideje v keramice.
ilustrační foto:

Docela dlouho již chodím do botanické zahrady na Slupi a tam je umístěna jedna úžasná sbírka katlejí. Všechny katleje jsou v květináčích - a to je kolem neustále 90% RVV. Pořád jsem si říkal, že katlejím musí uhnít kořeny. Nestalo se tak. Docela bedlivě tyto kalteje pozoruji (asi 2 roky) a stále nic. Tak jsem došel k závěru, že orchidejím neustále vlhký substrát nevadí. Naopak, tyto kalteje pravidelně kvetou.
Tady je ilustrační foto:


Jsou trvale vlhké a na trvale vlhkém podkladu. Drenáž mají dobrou, takže přebytečná voda odtéká, ale přesto, podle mých představ se jedná o téměř bažinu v níž kytky žijí.
Tady je také vidět, jak nelze slovy popisovat přesné podmínky pěstění, každý má pod slovem vlhkost jinou představu. Já patřím k tzv. sušičům, takže "vlhkost" u katlejí na obrázku je podle mých původních představ naprosto smrtící. Byl jsem přesvědčen, že v tomto prostředí musí katleje okamžitě uhnít. Neděje se to, jak jsem psal výše - katele pravidelně kvetou.

Proto jsem i drtivou většinu svých kytek přemontoval do květináčů. Udělal jsem to i pro to, že mám většinou semenáče a přírůstky na kůře jsou u těchto semenáčů opravdu mizivé. Dokonce rostliny jako laelia purpurata nebo laelia lobata nebo laelia tenebrosa mi přestaly růst úplně. Všechny tyto laelie jsem vždy viděl pěstované v nějakém druhu nádoby.

Toto jsou moje některé nově vyvázané orchideje - v keramice:

(tohle je hybrid - sophronitis coccinea x catleya bicolor var alba)

 tohle je zase kříženec dendrobia stardust (vzadu přemontovaná sophr. mantiq.)

Nevýhodou je samozřejmě váha, proto nemohu dát všechny orchideje do keramiky.
Na druhou stranu: keramika se nerozpaluje jako plast a dýchá. Takže bych rád tímto směrem šel dál.



.



.

2 komentáře:

  1. Pán Turecký, pravidelne navštevujem Vaše stránky, veľa som sa od Vás naučila,ale prosím kde môžem kúpiť masdevalliu caesiu? Ani u jedného zo zahraničných pestovateľom som ju nenašla.

    OdpovědětVymazat
  2. dobrý den, děkuji za pozitivní reakci :)

    caesii jsem koupil u aleše dvořáka
    http://www.blackorchids.cz/nabidka-2/
    zkuste mu napsat, - i když ji zrovna v nabídce nemá - sežene vám ji. je velice ochotný.

    caesia patří k rostlinám, tkeré se musí trochu "vyčekat", až se nějaká naskytne...
    stejně jako euchile citrina apod... laelia harpophylla.

    ještě vozí velice pěkné kytky mj. z nabídky orchids&more pan kacerovský.

    http://www.pokojovky.cz/e-obchod/2-KONTAKTY


    caesii zrovna taky nemají, ale zapíše si váš požadavek a když na ni narazí, tak ji koupí...

    OdpovědětVymazat