pondělí 19. listopadu 2012

Nová vitrína!

Dnešní den je opravdu slavný. Vyměnil jsem staré akvárko za nové, které by se dalo nazvat orchidejovou vitrínou!
Naše rodinné poměry nedovolují technické vychytávky, takže zůstávám na rozšířeném parapetu. Ale díky tomu jsem si vychytal typ vitríny, který funguje bez zářivky i bez větráčků a spínače a vůbec technického vybavení. Nepoužívám ani mlžič a podobné fičurinky.
Dosud jsem měl na pravé části parapetu klasickou vysokou vitrínu, která se velmi osvědčila - a tu ponechávám v původní podobě. Tuto jsem si nechal dělat na zakázku - se speciálním otvorem v dolní části a otvorem v horní části, aby skrze vitrínu neustále proudil vzduch. Tento způsob je natolik účinný, že musím docela často rosit, aby příliš nespadla vlhkost.
V levé části parapetu jsem měl malé akvárko na heliamphory - kde musím udržovat mnohem vyšší vlhkost.


Proto tam chybí otvor dole a svrchu je otvor opravdu velmi malinkatý. Vychytal jsem to podle návodu pana Srby - lakmusovým papírkem byl živý rašeliník. Výšku jsem nastavil tak, aby rašeliník nezasychal - ale pěkně rostl. Kupodivu v akvárku se dosud neobjevily žádné plísně! Naopak - zakořenily v něm ještě malé láčkovky - oddělky z větší rostliny - o nichž mi jeden známý řekl, že si myslí, že nemohou zakořenit. Jednalo se o jakési výrůstky z rosltiny vyrostlé na agaru - prý je to běžný jev, že taková rostlina má hodně dalších odmladků z kmínku. Ale prý nekoření. V akváriu se jim tak líbilo, že zakořenily a už tvoří láčky.
Jelikož mi přibývají rostliny typu pleurothallidinae, začal jsem uvažovat o koupi většího akvárka. Jelikož se v akváriu nemnoží choroby, proč nezkusit k heliamphorám a láčkovkám dát orchideje???
Heliamphoru považuji za náročnou rostlinu, proto věřím, že se orchidejím bude ve stejném kumbále dařit.
A tak jsem vyrazil do zverexu a začal vybíra akvárko. A můj pohled padl také na terárium pro nějaké křečky či co... A hle - postupným ohmatáváním se ukázalo, že je to PŘESNĚ ONO!

A tak jsem ho koupil:


Výhody oproti akváriu jsou jasné. Nahoře je mřížka, coby odvětrávací otvor - takže to celé vypadá líp. Leze se do toho zepředu, což je snadnější při rosení a manipulaci - nemusím odebírat vrchní dekl a odkládat rostliny na něm umístěné.
Vlhkost zatím funguje dobře, odpoledne, když do vitríny svítilo slunce, tak se zamlžila párou - stejně jako akvárium před tím. Navíc to lehce luftuje otvory po stranách - díky zašupovacímu systému. Spodek je vodotěsný, takže tam udržuju tenkou vrstvičku jakési vlhkosti - ne přímo vody. Na tom poznám, že je tam vody tak akorát.



Například na velké vitríně se rosa nikdy neudělá, tam je proudění vzduchu tak silné, že to neumožní. Proto díky tomu mám na parapetu dvě vitríny s různými vlastnostmi, což se výborně hodí.
V pravé vitríně mám druhy rostlin, které potřebují vlhkost mezi 50-90%, v levé vitríně vlhkomilnější. Navíc v pravé vitríně se díky výšce v horní části udržuje sušší prostředí, než dole, takže tam mám i jiné rosltiny - které potřebují nějakou vyšší péči - když  je třeba koupím bez kořenů apod. A tak tam mám na uzdravení i v současné době jednu rupicolu a jednu brassavolu. Ve střední části mám zástupce rodu bullbophyllum.
Jemnolisté masdeválky a stelisy apod. mám teď v nové vitríně, kde je větší vlhkost.


.

Žádné komentáře:

Okomentovat