neděle 21. dubna 2013

laelia kautskyi - jedna roste a druhá skoro neroste

Naštěstí jsem si loni objednal dvě l. kautskyi. Rostliny dorazily v červenci. Na první pohled vypadaly podobně, ale když jsem je vyndal z květináče - bylo jasné, že jedna je vpořádku a druhá moc ne.

toto je ta silná kytka:


a toto je kytka téměř bez kořenů:
listy obou vypadaly celkem slušně a tak jsem si říkal, že ta horší snadno obnoví růst. Mohl jsem tak pozorovat, jak se chovají orchideje na stejném stanovišti ve stejných podmínkách, ale s různou vnitřní energií - nebo nahromaděných látek, nebo s různou mírou poškození - či jak to nazvat.


Obě rostliny jsem pěstoval venku a pak zimoval na parapetu.
Ta silná nedělala celou zimu nic. Občas jsem ji porosil, občas zalil - jako ostatní rupicoly.
Ta slabá se snažila vyhnat několik pahlíz, ale ty se zastavily v růstu a zůstaly jakoby byly zmražené. Docela zvláštní jev, který lze pozorovat i u jiných rupicol - a podle toho lze poznat, že nejsou úplně v kondici. Rostlina vyhání spousty malých nových pahlíz, ale ty nedorůstají a jakoby čekají - co se bude dít. Jenže se moc neděje, protože kytka nemá kořeny a nemá ani dost energie v zásobních orgánech.
Nemám ještě tolik zkušeností, abych si troufl říci, jestli to kytka dožene, anebo je odsouzena k zániku. Jsem proto moc zvědav, jak se situace bude vyvíjet dál.
Poznatky jsou to pro mne zásadní, protože se toto chování týká všech rupicol - nejvíc samozřejmě těch nejtvrdších, které se mi jak na potvoru líbí nejvíc.
Při přesazování totiž rupicoly téměř vždy ztratí kořeny. Nesnáší změnu substrátu a nesnáší změnu stanoviště - jako je stěhování tam a zpátky z místa prodeje přes překupníka až domů.
Proto je s rupicolami takový problém.

Tady je vidět současný stav. Kytka s kořeny vyhnala rovnou jednu krásnou pahlízu a už dělá kořen - vše se událo během pár dní.
Druhá má dvě mrňavé pahlízy a nic se neděje.

Vlevo je oslabená kytka a dvě šipky ukazují dvě malé nevyvíjející se pahlízy (třetí je schovaná). Vpravo je silná kytka s jednou dobře rostoucí pahlízou.







Tady je vlevo silná kytka s jednou pahlízou a vpravo slabá kytka s třemi zakrslými pahlízami. Na tomto pohledu jsou vidět všechny tři mizerné pahlízy.

Ještě jednou - proč je tedy tak důležité zkoumat chování oslabených orchidejí? Protože se ve sbírce nacházejí různě silné a různě slabé orchideje a dělají často tyto malé pahlízy, u nichž čekáme a nevíme, co se bude dít. Máme radost, že kytka vůbec něco děla, že žije - nicméně je možné, že je to jen poslední vysilující běh a že stejně kytka nemá dost sil na přežití. A že se jedná o živoření, které nakonec po třeba dvou - třech letech trápení stejně bude končit na hnoji.

Přesně toto je osud mé oblíbené tvrdší rupicoly l. briegeri. Už několikrát jsem byl šťastný, že se po nevhodné péči vzpamatovala a že začala růst, nicméně jsou to všechno malé mizerné výhony přesně jako u té oslabené l. kautskyi.
Už dlouho si dělám naději, že dorostou a budou z nich normální pahlízy s listy.
Na fotkách jsou vidět malé 4 výhony v různém stadiu zamrznutí. Tahle ta situace trvá již dlouhé měsíce - vpodstatě od podzimu.









takhle vypadala v zimě 2011, když dorazila od O. Lukscheitera:


.

3 komentáře:

  1. Pane Turecky, mam od fata morgany L. milleri od Alese Dvoraka, mela asi 1 cm velky puk. Malinko poporostl. Lepsi mistecko nez ma nemam. Pan Dvorak rekl, jednou tydne namocit. Je v granodioritu, staci to i nyni, kdyz je tam i 35 stupnu, nez prijdu z prace v poledne a vse pootviram. Pan Duchoslav v Kurimi ma utesenou sbirecku laelii.
    Zdravim,Eva Egertova

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem před časem komunikoval s panem Šmajerem a on mi říkal, že častěji kolem rupicol rosí i substrát - ne kytky... Občas, když jdu kolem kytek, tak jim substrát postříkám, aby to bylo jakoby mlha v přírodě. ale nevím, jestli je to tak lepší nebo naopak horší. i faleňák stačí jednou týdně zalít - rupicola by měla vydržet podobné podmínky nebo i tvrdší... zase jde o menší kytky - a menší kytky vydrží méně sucha, než větší sukulenty... chce to laborovat a zkoušet.. pokud máte 35 st, tak je to podle mě moc. ale neznám další podmínky jako je vlhkost noční poklesy teplot etc... chce to pozorovat a zkoumat a zkoušet... každý má podmínky úplně jiné a je potřeba zcela přizpůsobit péči individuálním pomínkám... já to mám doma úplně jinak. teď mám na parapetech kolem 19-20st. přes den a noc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těch 35 je tam asi hodinku, odpoledne stíní douglaska,zkusím v polou týdne trochu porosit substrát. Taky jak můžu zjistit pokrok, když tam očumuju několikrát za den. Ted jsme byli dva dny na Moravě a já to nemohla bez kytek vydržet. Děkuji za rady a ať nám to roste.Eva Egertová

      Vymazat