úterý 28. května 2013

Rupicoly z orchids & more nevyšly

Byl jsem si u pana Kacerovského pro kytky a ten mi sdělil, že orchids & more jdou s kvalitou velmi dolů a že téměř nic nevybral z rupicol, které jsem měl objednané. Pouze jednu l. rupestris - kterou navíc osobně nepovažuji za rupestris, ale něco jako ghillanyi, což mi vlastně ani nevadí, protože ta mi nejde.
Opravdovou rupestris mám od A. Dvořáka a ta vypadá úplně jinak.
Zde je vidět rozdíl:

zcela vlevo je rupestris od A. Dvořáka, prostřední je nová z orchids&more a vpravo je loňská l. ghillanyi.
Jinak nebylo nic. Je tedy štěstí, že jsem nedal na objednávku u pana Kacerovského a rupestris si koupil na jaře na výstavě v Tróji.

Stejně tak mi pan Kacerovský dovezl z orchids & more sophronitis brevipedunculata - jenže má takové nějaké podlouhlé listy. Klasická brevipedunculata má stlačené sukulentní oválnější listy, takž jsem zvědav, co se z toho vyklube:


Kytka se mi ale líbila, tak jsem neprotestoval. Navíc má přirostlou pěknou tillandsii.

Pak jsem si u pana Kacerovského vybral ještě l. lucasianu, která mu zbyla z jiné objednávky. Měla moc pěkný sukulentní tvar (mám dvě lucasiany a tak pěkný přisedlý tvar pahlíz nemá ani jedna), že jsem vzal:

Nedávno jsem byl u Luda a dovezl si od něj nějaké rupicolí ubožáky - importy, které nemají kořeny a vůbec jsou takové poškozenější asi dlouhým cestováním. Vyžebral jsem slevu. A jsem rád, že jsem je přivezl, páč se jedná o rostliny, které jsem měl objednané původně z orchids & more.

jedná se zejm. o l. angereri (kytka nemá žádné kořeny, takže čistá loterie - ale má zase 4 živé pahlízy - takže možná kořeny pustí... ):


l. reginae (ta má kořeny a vyhání nové pahlízy, takže by mělo jít o zdravou kytku):
a pak import laelia sp. (absolutně netuším o co by mohlo jít, ale habitus se mi líbí - také nemá žádné kořeny):

Je jaro a tak si říkám, že je větší naděje (než třeba v zimě), že se kytky chytnou.
.

Žádné komentáře:

Okomentovat