pondělí 3. června 2013

Perforované keramické květináče!

Konečně jsem se dočkal!

Přesvědčil jsem jednu svou kamarádku - keramičku - aby začala dělat perforované květináče pro orchideje. Z rodinných důvodů nemohla teď nějakou dobu tvořit (péče o malé děti). Dnes mi přivezla ukázat první výsledky své práce.
Jsem nadšen!

tady je její obchůdek na fléru:
http://www.fler.cz/shop/keramok

----------------------------------

Jaké jsou výhody těchto květináčů?
1/ keramika je přírodní materiál a tak lépe odvádí vodu nebo teplo - podle venkovních podmínek. Dokáže chladit kořeny - což je velmi důležité.

2/ narozdíl  od běžných keramických květináčů v obchodě mají díry nejen na boku a dole, ale i nahoře, aby se za ně dal připevnit drát:




3/ v Jižní Americe apod. se orchideje pěstují právě v keramice - většina fotek např. na flickr.com, které pocházejí z oblastí výskytu orchidejí, to dokazuje. Jistě to není náhodou.

ukázka např. zde:

http://www.flickr.com/photos/emerson_ferreira/3878179896/sizes/z/in/photostream/

a zde typy květináčů:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNlgS9Fwgw1n9tjwN-zN8L6xB0oj5ghBbxf4aVZzKyysYMoUxovhvNFwEp6Vb2GCNXzfeIm1ouR3R2AXnhHFm7KTzs7SPZpddiQKfqNFNESnQPLPrRS77iZSy1vUVAkW6qZj-ZEnhPJIto/s1600-h/imagempublico.jpg


4/ můžete se s ní domluvit na jakékoli velikosti i velikosti děr - což u plastů nejde.

5/ cena. Jednak perforované květináče neseženete a jednak - pokud ano - tak jsou lehce nevhodné (většinou jsou děravé aby byly "hezčí" a ne kvůli kytkám) a zároveň strašně drahé. A nemají nahoře dírky na zavěšení. Navíc - tyto okrasné květináče jsou glazované a tedy hůře "dýchají".
Od Kláry Kabíčkové je koupíte za padesátikorunu.

---------------------

Ukázal jsem jí, jak roste masdevallia caesia a domluvili jsme se, že zkusí udělat květináč i pro tyto shora dolů rostoucí rostliny. Tedy - s větším otvorem dole.

Připravují se taky menší květináče pro rupicoly a ostatní menší rostliny.

Je tedy na co se těšit!


Objednávat můžete (krom fléru) rovnou na její adrese:
"klára kabíčková" <klarakabickova@seznam.cz>






.

2 komentáře:

  1. Kvituji s povdekem, jen doufam, ze si bude mozno nekam dojet. Dvakrat mi posilali vitrinu a dvakrat mi ji prepravce rozbil. Ted mi visi u vyrobce zaloha 4000 Kc a ten ceka, az mu zaplati prepravce. Jak u blbejch. Vitrinu jsem nakonec nechala slepit od sklenare u nas a uz v ni mam kytky.
    Uz se dobu shanim po zavesne misce z palene hliny, bez polevy a otvory budou prijemny bonus. Eva Egertova

    OdpovědětVymazat
  2. napište jí na ten majl.. bydlí v Prčici. teď je zrovna v nemocnici se synem - v Táboře, takže se vše pozdrží...

    OdpovědětVymazat