pátek 2. srpna 2013

Letnění masdevalliím prospívá

Jak jsem psal minule, masdevallie mi moc nešly, protože jsem je považoval za sukulentní rostliny - tedy tlustolisté masdevallie ze sekce coriacea. Léto již pokročilo, tak jsem se na ně důkladně podíval. Zavedl jsem jiný styl pěstění, substrát udržuji stále vlhký, nebo dokonce mokrý. Když prší, vodu z podmisek nevylévám. Rostliny jsou umístěny pod hustě olistěnou třešní, přesto ráno na ně trochu svítí, takže se i setkají se skutečným slunečním svitem. Nejsou však na parapetu, kde by byl svit intenzivnější.
Rostlinám se začlo evidentně dařit, většina z nich má mnoho nových listů, listy jsou krásně lesklé a tlusté. Stal se tak poměrně výjimečný případ, že jsem (až na m. princeps) všechny zmírající masdevallie zachránil. Bohužel u orchidejí platí vesměs opačné pravidlo (alespoň v mých podmínkách): když orchidej ztratí příliš energie, nemá sílu se i při zlepšených podmínkách zotavit. To se stalo např. u princeps, kdy nepomohlo nic, opadly poslední listy a byl konec. To se nyní děje u rupicoly l. macrobulbosy. Uhnily už i dvě dospělé pahlízy, na nichž uhnily malé letošní příůstky. A to jsem kytku vyvázal, což zatím vždy pomohlo. Počítám, že za nedlouho půjde na hnůj.
Nyní tedy několik fotek krásně vyspravených masdevallií!

nejlíp vypadá m. coriacea, má mhoho nových listů a sposuty zárodků nových pahlíz.


m. pyxis je krásně lesklá a má taky několik nových pahlíz

potěšila mě m. sp, která vypadala dost bídně poté, co jsem ji sušil a nyní má taky krásné šťavnaté nové listy.

fractiflexa se pochlubila taky novými výhony:


druhá coriacea konečně vyhnala nové pahlízky a začala se zakořeňovat. Jsem zvědav, jestli se i nadále budou objevovat vodnaté skvrny na listech. Bohužel se asi opravdu jedná o škůdce a nikoli o příliš vlhké pěstění ve vitríně. V každém případě do vitríny už ani jedna z těchto rostlin nepůjde, ale zůstanou na parapetu a budou hodně zalévány.


radost mám z m. peristeria, protože tu jsem málem taky usušil, navíc jsem ji měl čistě v granodioritu (tak jsem ji i dostal od Aleše Dvořáka). Přesadil jsem ji do rašeliníku, pemzy, trochu kůry a zalévám co to jde. Rostlina se vyspravila. Učinil jsem tedy zatím tento závěr: již nikdy více granodiorit!

M. rigens (o jejímž zařazení pochybuji), která vypadala velice špatně od loňského popálení listů a následného sušení v zimě a následného pobytu v převlhčené vitríně - už začíná taky nabírat sílu. Několik nových listů už vypadá celkem dobře a dokonce nemají ani vodnaté skvrny.




a nakonec se dost vyspravil i pl. quadrifida, kterého jsem málem zabil pěstěním ve vlhké vitríně. Tento pleurothallis chce evidentně vzduch a přírodu:

 Má jeden celý nový list (možná opět pokus o květenství?) a dvě začínající pahlízky.


.

Žádné komentáře:

Okomentovat