úterý 13. srpna 2013

Přírůstky Radoslav Kacerovský


Zajel jsem si zase za panem Kacerovským pro nějaké kytky. Nemám rád posílání kytek přes net a tak využivám každé příležitosti k osobnímu nákupu.

Poslední dobou to dělám tak, že si jakoby objednám nějaké kytky a pak při rozhovoru probírám co zbylo. A často najdu zvláštní věci - jako např. minule krásnou laelii lucasianu :)

Tato metoda mě hodně baví, protože využívá NÁHODU jako základní rozhodčí moment pro doplnění orchidejářovy sbírky.

Co jsem si objednal?
Objednal jsem si zase oncidium cebolleta a nově ascendens. Protože u toho minulého mi řekl Aleš Dvořák, že je to s největší pravděpodobností ascendens. Tak jsem si řekl, že to rozlousknu a zkrátka budu mít dvakrát ascendens nebo cebolleta. Pokud by se stalo, že bych měl 3 x cebolleta, byla by už to fakt velká NÁHODA.
Ale i to je možné.
Pořád lepší 3 x cebolleta, než 3x ascendens - což je ale taky pravděpodobná varianta :)
Cebolleta je totiž halucinogenní a já mám halucinogenní kytky rád.

Takže tohle je prosím CEBOLLETA:




A tohle je ascendens!!



Jak vidno, jedná se o zcela odlišné rostliny :)

A pak jsem si objednal laelii albidu, malinkou rostlinku, levnou proto. Nicméně mě potěšilo, že je to celý trsík semenáče/čů, takže třeba jednou za pár let bude kytek několik.
 

 A nyní kytky získané NÁHODOU:

Náhodou tam byla volná moc pěkná semi-rupicola - sincorana cerulea:


A náhodou jsem narazil na Dendrobium fleckeri za cenu semenáče - ovšem velikosti téměř výstavní!
Dendrobia nemám moc rád (zvláště takováta obrovská nebo opadavá vypadající jako uschlé větvičky na  ovoceném stromu v zimě), ale několik jich přesto vlastním. Když se mi líbí habitem - a toto spadá do této kategorie. Připomíná mi nějakou dvoulistou katlej. No - a jestli se mi znelíbí, tak ho budu moci s někým vyměnit nebo tak.



A pak jsem tam našel docela pěknou e. mariae. Těchhle kytek není nikdy dost... Rozkvetlý lesík z e. mariae mi nený nesympatickou představou.



.

Žádné komentáře:

Okomentovat