čtvrtek 5. září 2013

Šnek zaútočil na angraecum didieri

Angraecum didieri Baill. 1902 SECTION Perrierangraecum Schlechter
patří k několika málo orchidejím, které pěstuji tak nějak mimo hlavní zájem. Nemám rád monopodiální orchideje a nemám rád orchideje mimoamerické.
Nicméně má příjemnou vlastnost: poměr velikosti rostliny a květu.
A taky mě zajímalo, jak se mu bude u mě dařit - zvláště poté, co mi před rokem jedno zmrzlo. Loni na podzim jsem tedy od Luda zakoupil jiné.
Nejprve jsem je měl ve vitríně, na jaře potom dal do skleníku (až po zmrzlých) a potom dal ven. Namontované je mám na korkové kůře. Angraecum se na jaře krásně do kůry vrostlo, takže jsem mohl oddělat silony.
Rostlina začala sílit - ne že by narostla - roste velmi pomalu - ale listy zpevněly.

Takto jsem je koupil (od Luda typicky v květináči):





Kořeny jsou u těchto rostliny zvláštní jakoby krabaté a nikdy jsem je neviděl pořádně růst, vždy už byly narostlé a doma mi nestihlo minule (před zmrznutím) vytvořit nové.

Slyšel jsem, že je to kytka teplá, ale na orchidspecies.com je uvedena i docela nízká teplota (předpokládám klidového období).

Každopádně mi tedy rostlina šla velmi dobře venku a teď na podzim začala tvořit nádherné nové kořeny. Překvapily mě svou šířkou - podobají se kořenům phalenopsisů.
Rostlinu jsem dal s několika dalšími před několika dny do skleníku kvůli nočním poklesům teplot. Zavěsil jsem ji na síť zavěšenou v prostoru:


Jaké bylo dnes mé překvapení, když jsem zjistil, že nejkrásnější špičky tučných nových kořenů jsou ožrané. Evidentně šnek. Slimáci nahoru nejdou, ale šneci v ulitách ano.
Musí sešplhat komplikovaně po drátu na síť a pak se vydat rzivou sítí ke kořisti.

Na fotce je vidět pod šipkou sežraná špička nového kořene:


Nové kořeny rostou z různých míst rostliny, takže o ně není nouze. Přesto ten nejlepší a nejtučnější šnek sežral.
Člověk je proti tomu bezmocný. Může jen nadávat na odporného zlého nevděčného krutého tvora a to je tak všechno. Zavěsit síť do prostoru nějak levitací chudák pěstitel neumí a tak nezbývá než čekat, až šneci sežerou zbytek kořenů a rostlina doživoří do bědného konce.
Škoda, kytka se krásně chytla a mohla krásně růst, letnění jí evidentně udělalo dobře.

Příklad vyrážení kořenů z těla rostliny (podobně jako u faleňáků):


Další fotky rostliny:







.

1 komentář:

  1. Taky mam Angraecum (leoni) a taky mi připomíná phal, mam ho v díraté mističce od Vaší známé, protože mi v puvodní plastové nějak nešlo, pak jsem ho nešikovností shodila a šup do keramiky. Krátce poté z báze rostliny vypučel nový výhon, což mne překvapilo. Pomaloučku roste. Myslím, že by té kytce spíš prospěl nový kořen. Slimáci jsou hrozní a letnění je jak sám říkáte pro otrlé, vrátila jsem do skleníku tillandsie a co z nich vylezlo za havět a to jsem je prohlížela. Zdravím, Eva Egertová

    OdpovědětVymazat