pátek 13. září 2013

Stěhování do studeného skleníku některých teplomilných rostlin

Tak nám skončilo krátké severské léto a začíná dlouhá severská zima. Stále víc a více si uvědomuji, jak nesmyslné je amatérské pěstování rostlin z tropů v našich podmínkách.
Pokud tedy člověk není milionář a nemá elektricky zařízený specializovaný skleník.

Naše subarktická poloha není vhodná žádnou část roku pro pěstování těchto rostlin.
V zimě není slunce, v létě je slunce moc a jsou příliš nevyvážené podmínky, buď ráno při jasné obloze moc chladno, nebo příliš velká horka přes den.
Kromě června a července (zčásti) hrozí vlastně kdykoli v roce mráz.
Narozdíl od kaktusů bohužel i krátkodobý mráz orchidejím vadí, jak jsem několikrát zjistil. Přišel jsem o desítky orchidejí, které umíraly někdy až přes rok.

A tak nesmyslně stěhuju "teplomilné" orchideje do nevytápěného skleníku, kde nemám samozřejmě  elektriku, takže při zavřeném skleníku (aby se do něj nedostala vlezlá podzimní zima) nemá žádnou ventilaci vzduchu a bují v něm krom slimáků také houbové choroby.

Venku zůstaly všechny mexické laelie, sophronitisy, hodně rupicol, masdevallie, apod. Ty asi dám potom rovnou do bytu.
Jaro a podzim jsou nejkritičtější období roku, protože nevíme, kdy se ráno udělá mráz a orchideje zničí. Může to být vlastně od konce srpna kdykoli.








Ve skleníku jsou krom kaktů a rajčat také všechny ostatní orchideje, zvláště potom hybridy, které jsou extrémně náchylné na kolísání teplot.
Orchideje jsou mezi rajčaty.












Žádné komentáře:

Okomentovat