čtvrtek 12. prosince 2013

Hnijící listy

V zimním období pravděpodobně dochází k obrovskému utrpení orchidejí. Některé to utrpení nezvládnou a začnou jim ze zoufalství hnít listy. Asi nedostatkem světla, netuším. Nemám pro to jiné vysvětlení.
Hnití můžu leda tak pozorovat a postupně ustřihávat shnilé části listů. Navíc je hrozné to, že pahlízy, na nichž listy hnijí ani nejsou moc staré.
A tak pozoruji hnití krásné l. cinnabarina, která mi pravidelně kvete a považuji ji za nejkrásnější orchidej, kterou vlastním.

Neštěstí nezná mezí!
Tato rostlina tedy v současnosti zároveň kvete a zároveň hnije :(


Poznámka: na stejném parapetu stojí s jinými laeliemi a ty to nedělají...

UPDATE:
kamarád orchidejář mi dal tuto radu:

přes léto se může stát, že list napadne škůdce, trochu ho nakousne (mikroskopicky - není to vidět), kytka je ale v plném růstu, má dost slunka a tak jí to nevadí. V zimním období při oslabení se z ranky může šířit infekce, a začne problém. Odstřihneme-li list moc blízko hnilobné skvrny, je vysoká pravděpodobnost, že infekce bude pokračovat. Tak jak tak je roznesená po celém listu. Proto je vhodnější odstřihnout list v zdánlivě daleké oblasti za koncem hniloby. Důležitá je dezinfekce, ránu se doporučuje zatřít práškem z dřevěného uhlí nebo něčím ostřejším. Infekce by se pak měla zastavit.
.

Žádné komentáře:

Okomentovat