sobota 25. ledna 2014

laelia rupestris neroste

Jelikož nemám dvě stejné rostliny l. rupestris, nemohu závěry minulého článku aplikovat na tuto rostlinu. I když by se to zatraceně hodilo!
A tak řadím pro jistotu tuto rostlinu do kolonky "pěstitelské neúspěchy".
Když jsem loni 8. března tuto krásnou rostlinu na fata morgáně koupil, byl jsem štěstím bez sebe. Krásná statná rostlina, sbírková velikost, prostě nemá chybu!

Rostlinu jsem měl přes léto ve skleníku (obával jsem se venkovního poškození), začala přirůstat, ale nová phalíza se zastavila v růstu. Kořeny se chovaly přesně tak, jako u popsané l. kautskyi v minulém článku. Velice rychle se zastavily a zčernaly jim konce. Postupně se scvrkávaly starší pahlízy a upadly jim listeny.
Narazila novou pahlízu, ale ta zůstala ve velikosti pupene. Žádný další kořen již nevyhnala.
Nejsem si vědom žádné pěstitelské chyby.
Přesto se z rostliny stal nerost, pokud neobnoví růst - sama od sebe - protože toto přece nejde naplánovat a vnutit, je odsouzena k zániku :(

Takto vypadala při koupi:




Současný stav rostliny - tedy necelý rok po získání:




Můj známý - dlouholetý pěstitel orchidejí - mi poradil, že je dobré při rostlině, která je oslabená - oloupat stará vlákna z pahlíz, aby i zelené pahlízy mohly přijímat sluneční svit a provádět fotosyntézu. Přijde mi to jako zajímavý nápad. Proto jsem zčásti rostlinu oloupal.
.

Žádné komentáře:

Okomentovat