sobota 25. ledna 2014

proč některé rupicoly rostou a jiné umírají?

Laelia fournieri už je v koši. Proč?
Protože při koupi neměla žádné kořeny a protože byla slabá. Protože prožila stres před tím, než jsem ji dal k ostatním. Důvodů může být mnoho.

Kdyby mi takto končily všechny rupicoly, hledal bych samozřejmě chybu u sebe. Jelikož mi jich řada jde, vyloučil jsem svoji vlastní, pěstitelovu chybu. Na chybu jsem tak nějak (u této konkrétní l. fournieri) ani neměl čas.

Zajímavý příklad dokazující, že stejné podmínky - tedy podmínky pěstění daného pěstitele - nejsou hlavním určujícím faktorem pro růst rostliny jsou mé dvě laelie kautskyiany. Už jsem o nich referoval, jedna byla od počátku bez kořenů a slabá, druhá silná. Naštěstí tady to bylo zřejmé viditelně, u rostlin, které na začátku vypadají perfektně (nicméně nějaký stres třeba prožily) nemáte šanci zjistit, co bylo příčinou - pokud tedy neuděláte nějakou jasnou chybu - např. že necháte rostliny zmrznout apod.

Pěstuji již nějakou dobu tyto dvě rostliny vedle sebe a ani náhodou ta slabší nedohání tu silnější!
To dokazuje, že pěstování orchidejí, potažmo rupicol je opravdu velmi náročné po všech stránkách. Pokud prostě narazíte na slabší rostlinu, budete dlouhá léta čekat na zázrak, který možná ani nakonec nepřijde. Samozřejmě jediné řešení - je mít od daného druhu, který máte rádi - několik kytek, abyste mohli pozorovat a bádat.

Takto vypadají tedy obě rostliny v současnosti vedle sebe (vlevo slabá, vpravo silná):



Ta slabá rozhodně nemá vyhráno, její kořeny vždycky vylezou a pak po čase začnou odcházet. To je docela častý znak u slabších rostlin.
Silná rostlina má silné kořeny, které vydrží dlouho konat svou funkci. Slabá rostlina vyžene kořeny, které za krátko zajdou, popř. se zastaví a zmizí kořenová špička.
Dlouho jsem si myslel, že je to chybou substrátu. To samozřejmě nelze zcela vyloučit, ale čím dál víc se kloním k závěru, že silná zdravá nestresovaná kytka vyžene zdravý silný kořen, který má dlouhou životnost. To nakonec podporuje moje pozorování chování obou kytek.
A tak je to začarovaný kruh. Slabší kytka vyhání slabší kořeny a tak se oddaluje její obnova. Vyhání proto slabé krátké neduživé pahlízky a vpodstatě stále bojuje o život.


.

Žádné komentáře:

Okomentovat