středa 12. března 2014

Většina kaktusů je ve skleníku!

Letnění jest v plném proudu!
Některé jihoamerické kakty už začínají samy růst, tak je skoro již pozdě. Snad je ještě zachráním, aby neudělaly na temeni něco ošklivého.
Gymna a některé teplejší druhy jsem nechal doma.
Zalévat ještě nebudu, kdyby se napily a přišly větší mrazy, mohlo by to být špatné.

Nicméně!
Na osudný velký pátek v roce 2012,
http://orchid-turecky.blogspot.cz/2012/04/seznam-zemrelych-rostlin-o-velikonocnim.html

http://orchid-turecky.blogspot.cz/2012/04/asi-150-orchideji-200-kaktu-v-ledovem.html

kdy jsem přišel o třetinu sbírky orchidejí z důvodu mrazů kolem -7°C mi NEZMRZL JEDINÝ KAKTUS a to už byly zalité.
Takže se celkem nějakého mrznutí kaktů nebojím. Nicméně vyčkám ještě nějakých 14dní určitě. I z důvodu zkracující se noci. Ranní slunce spolehlivě vyžene teplotu ve skleníku ke 20°C. U kaktusů platí, že krátkodobé mrazy nevadí. Nesmí být mráz i přes den. Noční mínusové teploty jsou běžné v pouštních podmínkách, kde kakty žijí. Bohužel toto neplatí ani u některých horských mexických laelií, jak jsem si onoho tragického velikonočního pátku draze ověřil.




Tyto valdeziány začínají jako každým rokem kvést velmi brzy z jara. Začaly se rozvíjet už za oknem. Nejvyšší čas přendat do skleníku!




Sbírka lithopsů. Loni mi jich moc nekvetlo, měl jsem je na svrchní polici ve skleníku, která je trochu stíněná, nekvetení přičítám tudíž tomuto stínění. Zkusím je letos mít na plném slunci celou sezónu. Ještě ani pořádně nezačaly s převlékáním, proto je rozhodně nebudu zalévat!
Obvykle zalévám poprvé v sezóně někdy až koncem května, kdy jsou rostliny dokonale převlečeny.




zasadil jsem do skleníku též yzop a levanduli:


Palmy a sukulentní rostliny (neznám jméno - ta úplně vpravo je od pana Bitmana z Dymokur, nevěděl jak se jmenuje - nějaká jihoamerická kytka... vlevo vpředu je možná nějaký druh yuky) už jsou nějakou dobu ve skleníku a velmi jim to prospívá:



.

Žádné komentáře:

Okomentovat