pátek 8. srpna 2014

rozřezání dvou encyclií vitellin

Pokračování předchozího článku.

Odřezal jsem černé pahlízy






 a zbytek kytkek vsadil do rašeliníku a postříkal kuprikolem:




Je otázka, jestli takto oslabené rostliny vůbec porostou dál. Je taky otázka, jestli ta černá věc (plíseň, houba???) je ve stonku (asi logicky ano) a jestli se rozšíří i dál.
Jestli není lepší celé rostliny vyhodit.

Zajímavé je, že černé pahlízy jsou vevnitř krásně zdravé.
Zkusil jsem taky škrábat černotu a jakoby to šlo - jenže po odškrábání zbude ošklivá bílá vrstva:
https://www.youtube.com/watch?v=xv4blE1tVG0&feature=youtu.be






.

2 komentáře:

  1. Dobry den
    Mate krasne orchideje ,opravdu poklona ,
    Mam na vas dotaz pred par dny jsem si pořídila domu odkvetlou krásnou orchidej,jen potrebuji poradit. Tato orchiej patři do skupiny oncidium (poznala jsem ji podle listu a našla jsem radu na internetu ) jen se vas ptám jako zkušeného botanika či pěstitele ,kde ji mam umístit ,mam ji pekne zavedenou pri okně ale ne na přímém světle , ale jeji listy začali měnit barvu ,spis se začali objevovat bíle skvrny a tak ted nevim jestli si ji mam dat ven na zazimování a nebo ji nechat tam kde je a počkat. Pracuji a žiji na korsice a tak teploty zde jsou jiné . Mam orchideje ktere mam cely rok venku a krasne me kvetou a vse je dobre ,jen ona je muj novy excemplar a chtěla bych jen nějakou radu . Jestli vám pomůže zaslání foto ,tak není problem .dekuji předem a zatim na shledanou

    OdpovědětVymazat
  2. Hm, to vás asi moc nepotěším, bez přesných znalostí teplot a vlhkosti etc. se to velmi těžko radí. obecně hybridy oncidií (krom žlutých) bývají z chladnějších a vlhčích oblastí, proto jim vyhovuje spíš vlhko a chladno, hlavně v zimě - tzn. třeba kolem 15st. já je tak zimuju - v polovytápěné místnosti - a pravidelně kvetou. ale je to risk, člověk nikdy neví, co to je za typ. chce to zkoušet s teplotama a umístěním.

    OdpovědětVymazat