neděle 28. září 2014

Oncidium crispum Lodd. 1832 SECTION Crispa

Bohužel se ukázalo, že nejsem schopen tuto rostlinu pěstovat trvale na kůře. Předposlední týden srpna jsem odjel na tábor a po návratu jsem zjistil, že rostlina na kůře velmi strádá. Vyhnala květní stvol, ale uschly jí všechny nové kořeny. Pahlízy se začaly scvrkávat. Takže - i když je to kytka vyloženě určená k vyvázání (roste výrazně vertikálně), tak vzhledem ke svému zaměstnání nejsem schopen zajisti pravidelnou zálivku. Proto šla kytka do misky.
Zajímavé je, že předposlední týden srpna docela dost pršelo a nebylo ani nijak teplo, nicméně stále výrazně foukal vítr. Takže asi vlivem větru došlo k rychlému osušení rostliny a to mělo za následek strádání. Divné je, že seschly kořeny.
Každopádně je to ponaučení a bohužel jsem nucen na základě této zkušenost trochu přehodnotit svoje dosavadní zkušenosti.
A to vlastně letos platí i o rupicolách. Přílišné sušení jim neprospívá. Sice asi hrozí občas hniloba výhonů, ale celkově je větší vlhkost přínosem. Vyrostou prostě nové výhony, které se chytí. Rostliny vyhánějí obecně více kořenů, když jsou trvaleji ve vlhku.
No, člověk se stále učí a nikdy nebude hotov.
Ať je to jak chce, toto oncidium považuji za velmi nenáročnou kytku a lze ji doporučit i začátečníkům!

uschlé kořeny, scvrklé pahlízy:


nicméně rostlina i tak vykvetla:





.

Žádné komentáře:

Okomentovat