úterý 11. října 2011

Orchideje jsou ve skleníku

Jelikož nechci opakovat zkušenost zmrzlých mužů z dubna letošního roku, rozhodl jsem se dát už i chladnomilné orchideje do skleníku. Skleník nyní obsahuje všechny epifytické orchideje v mé sbírce.



Masdevalie, maxilarie, draculy apod. jsou už delší dobu v bytě na parapetě. Parapet je totiž poměrně chladný - kolem 17°C a teplotně stabilní. Pro tyto rostliny jsou dle mého názoru lepší stabilní podmínky. Katleje a jim podobné naopak vydrží vyšší rozpětí teplot - jako jsou noční poklesy ve skleníku - včera 6°C. Když ve dne - nyní na již zavřený skleník - náhodou zasvítí slunce, vyšplhá se teplota k 30°C. Orchidejím to nevadí. Nerad bych ale z toho dělal obecné podmínky, protože jsou jistě pěstitelé, kteří takovéto pěstění považují za hrubou chybu. V těchto podmínkách - vlastně chladného skleníku - mám i rostliny, jako je cat. luteola apod. Pěstitel puntičkář by takovou rostlinu určitě dávno schoval někam do tepla. Takže lidé - neřiďte se mými pěstitelskými postupy!!!
Orchideje budu dávat do bytu koncem října. Tedy pokud trvale neklesnou teploty pod 5°C - pakliže ano, tak již dříve. Zatím se zdá, že se opět otepluje. Dnes je 17°C ve stínu. Proto krátkodobé poklesy rostlinám nevadí. Celkově jsem s růstem rostlin spokojený, většina katlejí se během léta přichytila pevně k podložce a mohl jsem tedy odstřihat silony.

1 komentář:

  1. Ahoj, díky za super článek, zrovna jsem si koupil skleník od https://skleniky-kinplast.cz/ Ten plánuji na jaře postavit na naší zahradě a tak hledám inspiraci, abych věděl kde bude nejlepší jej umístit.

    OdpovědětVymazat