čtvrtek 13. října 2011

Rupicolní laelie v bonsai miskách - stav růstu

Jak se mají rupicoly?
Ty, co jsem zasadil experimentálně do bonsai misek, tak se mají výborně, zejm. jim svědčí rychlé vysychání substrátu. Neriskuji tak uhnití kořenů či zárodků pahlíz jako v běžném keramickém hlubokém květináči. I tak se granodiorit vyznačuje poměrně vysokou nasákavostí, což mě vždy znovu a znovu udivuje. Ještě třetí den po zalití jsou kameny nasáklé vodou. Z toho důvodu jsem dnes přenesl kytky na těchto kamenech raději domů, ve vlhčím prostředí skleníku a většímu chladu bych možná riskoval hnilobu.

toto je moje nejhezčí rupicola - l. fournieri:


krásně roste, má spoustu nových kořenů. Miska jí evidentně svědčí.
detail:

další rupicola, l. liliputana:


tu jsem zaklínil mezi větší kameny a ihned bylo na rostlině znát, že se jí to velmi líbí. Měl jsem ji prvně "tradičním" způsobem - mezi granodioritovou drtí a výsledkem bylo uhnití jednoho výhonu. Teprve toto polo epifytní pěstování přineslo výsledky. Rostlině se začaly plnit pahlízy běžným způsobem a výborně reaguje na střídání sucha a vlhka. Nové dvě pahlízy se krásně vyvíjejí.
Bohužel l. liliputana, kterou jsem získal v lednu a zasadil do oné drti vždy ztratila nový výhon, takže jsem o rostlinu přišel.
Stejný osud potkal i tuto krásnou l. lucasianu, na níž jsem taky vyzrál poloepifitním způsobem pěstění. Nyní nový výhon drží a vypadá to, že i zdárně dospěje:


a tady je nejméně problémová - l. mixta, kterou jsem pro "nenáročnost" - myšleno oproti tvrdým druhům - nechal v hluboké misce v onom tradičním granodioritovém substrátu - tvořícím drť. Ta je po zalití dlouho mokrá, ale rostlině to evidentně nevadí, takže jsem ji v tom nechal. Dokonce to vypadá, že pokvete:


Ostatní rupicoly trpěly přílišným vlhkem (i při zalévání 1x za 10-14dní), takže jsem je musel dát jako záchranné opatření na klacky. Tam se drží, i když už jsou po mých nezdařených pokusech značně vysílené.
Jejich popis přinesu v některé z dalších reportáží...

Žádné komentáře:

Okomentovat