úterý 17. ledna 2012

Masdevallia torta Rchb.f. 1883

Tato masdevallia patří k mým nejoblíbenějším madevalliím. Líbí se mi habitem, líbí se mi květem. Pro nás parapetáře má však nepříjemnou vlastnost. Chce šplhat nahoru. Zkoušel jsem to všelijak - namontovaný rašeliník na korkové kůře apod. ale bal moc rychle vysychal, pak jsem zkoušel bezový smotek s rašeliníkem uprostřed zapíchnout do kvěináče, aby se na něj kytka mohla šplhat, ale smotek zase vysychal. Tak jsem se vrátil ke květináči. Na litografii je rostlina zachycena, jak spořádaně roste sympodiálně horizontálně. Třeby bych měl taky takovou spořádanou tortu????
Roslina zatím kupodivu roste. Pozoruji tedy nový kořen - který je zcela ve vzduchu, co bude dělat. Jelikož jde o masdevallii, má představa je, že takový kořen by měl v suchu postupně zajít. Zemřít suchem. Zatím se tak neděje a kořen vypadá stejně jako třeba kořen suchomilné laelie.


Celkový krásný habitus elegantní torty:


Kořen roste pod novou pahlízou:





detail:


 uvidíme, co tedy bude dál. Ideální by bylo, kdyby rostlina spouštěla kořeny takto do substrátu a nevadilo by jí, že budou na suchu. Tuto možnost s opatrným optimismem nevylučuji :)
.

Žádné komentáře:

Okomentovat