pondělí 27. srpna 2012

Brassavola nodosa [L.]Lindley 1831 SUBGENUS Brassavola SECTION Cuneilabia

Brassavoly mám moc rád pro jejich sukulenci. Zejména nodosa je asi moje nejoblíbenější. Měl jsem však dosud smůlu. Sehnal jsem vždycky příliš malý oddělek nebo oddělek, který nebyl v příliš dobrém stavu. Konečně jsem snad sehnal rostlinu, která vypadá dobře. Samozřejmě od koho jiného, než pana Kacerovského.


Rostlina je poměrně bohatá, má nové pahlízky a tvoří nové kořínky. Koupil jsem ji za výbornou cenu, nějakých 370kč.

Pro zajímavost uvedu příklad jedné nodosy, kterou se mi nepovedlo udržet při životě. Byla to rostlina od pana Lukscheitera.


Koupil jsem ji  v lednu a jednalo se o oddělek, který neměl nový výhon. Podle mých současných zkušeností je tato kombinace předem odsouzena k zániku. Aby rostlina zdárně přežila transport a přesazení, musí mít cca 6 pahlíz, z nichž některé jsou v aktivním růstu. I když se uvádí v literatuře 3-4 pahlízy, podle mých zkušeností je toto číslo naprosté minimum...  Nodosa od pana Kacerovského je ideální a pokud tato rostlina chcípne, pak je to již jen moje vina.
A tak lze učinit tuto orchidejářskou maximu:
NIKDY NEKUPOVAT ORCHIDEJE PŘES INTERNET JAKO ZAJÍCE V PYTLI!
Zvláště, když je u zboží napsáno něco ve smyslu: prodávaná orchidej má cca 2-4 pahlízy, mladá rostlina, rok k dopěstování... tato informace je většinou velmi matoucí a má vzbudit v zákazníkovi dojem, že vše bude vpořádku.
Samozřejmě jistou výjimkou může být přidaná fotografie k prodávané rostlině, kde bude jasně vidět,  o jakou se jedná rostlinu.

U pana Kacerovského je vždycky krásné chvilku pobýt, pohovořit a prohlédnout si, co má ještě k prodeji. Jelikož jsem postupně kdysi utrápil minisbírku tilandsií nevhodným umístěním do špatně větrané vitrýny, padlo mé kytičkářské oko na spousty tilandsií. A nějaké (po padesátikoruně) jsem přivezl domů. Ještě čekají na určení a katalogizaci, proto je zde zatím nemohu uvést dle jejich správných jmen:


.

Žádné komentáře:

Okomentovat