sobota 4. srpna 2012

Heliamphora minor - radost veliká!

Heliamphora minor Gleason 1939

Je první heliamphorou, kterou se mi podařilo pěstěním nezahubit. Jsou to první krůčky, ale jsem za ně vděčný. Loni jsem si tyto rostliny přivezl a pak už jen chřadly. Nyní vím přesně čím to bylo - a to je začátek úspěchu! Tyto rostliny potřebují především stoprocentní RVV a nevadí jim nulový pohyb vzduchu.
Loni jsem dal heliamphoru do velké misky - jako saracénii. Heliamphora už pak jen chřadla. Po diskusích s pěstiteli na výstavě jsem byl jednoznačně poučen, že ven se sice dá heliamphora takto dát, ale až po dlouhé aklimatizaci.
Čili jsem letos postavil nové heliamphory (které jsem koupil za 35 a 50kč jako oddělky na výstavě) do akvária a použil metodu pana Srby. Přes dva měsíce se nedělo nic, vršky láček začaly zasychat a tak jsem si myslel, že se opět pokus nepodařil. Fotky jsem poslal odborníkovi, ten mi sdělil, že usychání vršků láček je normální v tomto případě (rosltiny byly oddělky bez kořenů) a že je třeba vyčkat. A včera jsem najednou objevil u obou oddělků nové láčky!
Je to poprvé, kdy mohu doma pozorovat růst těchto nádherných rostlin!
Štěstí převeliké jest!

Tatko jsem nové oddělky zasadil. Spolu s nimi jsem dal do akvárka i oddělky láčkovky (n. hookeriana) a později ještrě bublinatku utricularia longifolia (ta na tomto obrázku ještě není).
Heliamphory jsou zasazeny v tomto sendviči: dole pemza - pak rašelina s pískem - pak živý rašeliník (který jsem dostal k rosltinám na výstavě). V něm jsou položeny heliamphory. Rašeliník se postupně velmi rozrostl, že jsem ho musel stříhat.  Dal jsem ho potom i do vitríny, takže si začínám dělat zásoby živého rašeliníku :)
Pozor - voda jedině dešťová, či jinak demineralizovaná!
 

Dnešní stav menší heliamphory s novou láčkou:

.

Žádné komentáře:

Okomentovat