pondělí 5. listopadu 2012

Cattleya mendelii O Brien 1883 SUBGENUS Cattleya SECTION Cattleya Lindley

Před časem - v květnu 2012 - jsem získal oddělek této katleje. Nějak vlastně náhodou jsem zjistil, že nemám ve sbírce téměř žádnou jednolistou katlej (výjimkou jest luteola). Nějak je esteticky nemusím - většinou jsou to poměrně robustní rostliny s velkými kudrlinkovatě tvářícími se květy.
Tenhleten oddělek byl za velmi přijatelnou cenu a byl to oddělek dospělé kvetoucí rostliny - to rozhodlo o zařazení do sbírky. A taky to, že tato katlej není až tak efktní květem - i když samozřejmě oproti malým dvoulistým je květ stále asi dosti velký.
A taky se mi líbí, že by mělo jít o katlej zčásti litofytní.

Tento příspěvěk ale vlastně vůbec nepíšu kvůli estetice - to je spíš vysvětlení, proč tyto katleje v mé sbírce chybí. Důležité je, co se dělo s oddělkem. Při získání jsem měl dojem, že dám oddělek na rašeliník a oddělek během pár dní pustí kořeny.
Takhle vypadal oddělek, když jsem ho získal - neměl jediný kořen:


Pahlízy byly mírně scvrklé. Upřímně řečeno jsem nebyl rád, že rostlina nejevila žádné známky počínajícího růstu. Zvláštní na celé věci je to, že kytka celé léto stagnovala. Rašeliník jsem udržoval vlhký, ale bylo to asi zbytečné. Taky jsem rostlinu ve vedrech zavěsil pod strom - chránily ji před úpalem listy. Teprve někdy na konci prázdnin se začal klubat nový výhon. To už byly pahlízy scvrklé zcela a dva listy jsem musel odstřihnout.
Nyní má rostlina nový výhon a tvoří krásné kořeny. Staré pahlízy se zatím nenafukují. Jsem zvědav, jak to bude pokračovat.


Katlej každý den večer zlehka rosím, jinak je na suchu. Mám strach z uhnití, protože jiná část rostliny nemá žádný kořen. Rosení tedy ani nemá smysl. Rosím jen část s kořeny.

Detail:

Jaké je tedy ponaučení a proč jsem to všechno psal? Proto, že mě překvapilo, jak dlouho trvalo, než začala rostlina pouštět nový výhon. Asi nejde o to, jak moc je vysílená, ale jestli je zrovna období růstu. A rostlina prostě čeká až na období růstu. Podobně jsem to pozoroval před časem u laelie anceps.
.

Žádné komentáře:

Okomentovat