úterý 6. listopadu 2012

Nové kořeny rupicol - Laelia macrobulbosa Pabst 1973 - See Laelia gloedeniana Hoehne 1934 SUBGENUS Parviflorae SECTION Parviflorae Lindley

V souvislosti s minulým článkem uvedu ještě dva příklady nyní - na podzim - rostoucích nových kořenů rupicol. Přes léto rostlinám kořeny nerostly a tak nebylo po přesazení možné očekávat, že se rychle prokoření do nového substrátu. Nicméně jim ale poměrně vydatné letní zalévání nijak neublížilo.
Nyní jsou rostliny více v suchu - na parapetech - takže substrát po orosení rychle oschne. K němu se začínají upínat nové kořeny.
Zvláště zneklidněný jsem byl v případě l. macrobulbosy, protože ta nechtěla v novém substrátu "sedět". Nijak se nescvrkala - od začátku července (8.7. jsem ji přinesl domů) - to je důkaz mimořádné odolnosti vůči suchu - a vypadalo to, že ani starými kořeny vodu nebude moci dobře přijímat.
Podle mých zkušeností - i dobré starší kořeny - po přesazení (čili změny ph apod.) přestanou růst. Jak dlouho mohou přijímat vodu - nevím. Proto je lepší vždy přesazovat - jakmile se objeví nový růst kořenů. V tomto případě to nešlo, protože jsem rostlinu právě přivezl a přesazoval ji do vlastního substrátu.

Rostlina se tvářila celé ty 4 měsíce (!) tak nějak stále stejně.
Takto vypadala před zasazením:




A nyní - od půlky října - vyhání spousty nových kořenů:

 V minulém příspěvku bylo vidět, jak se scvrkla c. mendelii (ta ovšem neměla vůbec žádné kořeny) - i u této rostliny však trvalo půl roku, než zahájila nový růst.

.

Žádné komentáře:

Okomentovat