neděle 19. prosince 2010

S masožravkáři bylo dobře

S masožravkáři bylo dobře

1. září 2010 v 22:12 | Kacz |  kacz - orchideje
Už tu dlouho nebyl článek o orchidejích.

Pokusím se tuto hanebnou proluku napravit.
Co je tedy nového u mně doma?
U mě doma je nového to, že jsem strávil dnešní dopoledne s masožravkáři.
Ráno jsem musel na odběr většího množství krve, z čehož jsem zbělel, ale to je jiný příběh (odehrál se na florenci).
Po té jsem do sebe napumpoval presso a vydal se směrem slupi. Na slupi je takhle z rána září prvního září krásně. Nikdo tam není. Kromě mě a prodejců masožravek - a samozřejmě Luda (který dorazil až před polednem).
Na slupi se tedy koná výstava.
Je krásná.
A tady by se dalo skončit.
Ale neskončím.
Povídal jsem si s jedním sympatickým masožravkářem (sympatico), který mě zasvětil do pěstování těchto úžasných rostlin v bytě. Samozřejmě jsem se ihned zajímal o ty nejdražší a nejzajímavější masožravky - heliamphory, které rostou endemitně jenom na stolových horách v jižní americe. Třeba na roraimě, kterou nádherně popsal v popularizačních knihách sir David Ettenborough.
Tyto heliamphory jest možné pěstovati s trochou zkušenosti doma. Stačí k tomu bedýnka skleněná - když ne přímo vitrína - s větráním a dešťová voda. Ideální teplota je kolem 12°C.
Prodejce - asi v mém věku, či mladší, má dokonce malého chlapečka a manželku - takže nejde o nějakého podivína typu xy...
pobíhal tam chlapeček jeho.
a tento člověk mi vyprávě příběh, jak do jeho láčkovek na balkóně spadla masařka. Chvilku se nic nedělo, ale jak ta masařice začala hnít vlivem rozkladných ščáv láčkovky, začaly se tam slétat masařice kamarádky, aby do své kamarádky nakladly vajíčka. A tak tam lehaly a láčkovka se měla dobře, měla plné láčky. To bylo radosti!!!!
Příběh však pokračuje milý čtenáři:
Vypravěč záhy potřeboval láčkovku vnést do obýváku. Asi aby se pochlubil, jak dobře papá. Ale cestou zakopl a celý obsah láček vylil na koberec v tom obýváku.
Pak mi ještě vyprávěl jak zalévá. Koupil si asi za patnáct stovek zařízení na reverzní osmózu (což je můj sen). Todleto se připojí místo pračky k vodě a dvě hadičky odkapávají špatnou vodu a jedna odkapává vodu na zalévání orchidejí a masožravek a na pěstění rašeliníku.
Tyto a ještě jiné historky jsem vykládal své šeně po příjezdu s nemalým nadšením.
Ona již tak nadšená nebyla.
Nejvíce ji povadly rysy při zmínce o reverzní osmóze. Vypadá to, že pračku nepustí :(

Nicméně - před polednem dorazil Ludo, a to už jsem se věnoval jeno orchidejím a na heliamphory si zatím nechal zajít chuť.
Přivezl jsem si mj. tento rozkošný hybridek doritis. Doritis není phalenopsis prosím!!!!
Abyste mi tady někdo nepsali, že je to faleňák. Má zcela jinou stavbu květů. Přesto je faleňákům blízký, pěstuje se podobně.
doritis

Žádné komentáře:

Okomentovat