pondělí 27. prosince 2010

Stanhopeje a flekaté listy

Koupil jsem loni od Luda tigrinu a měla hodně černých teček na listech.
V té době jsem nevěděl, že to nějak nesedí. Potom jsem viděl v botanické stanhopeje a ty tečky neměly. Nové listy už jich tolik nemají.
A tak pátrám, zda se jedná o virózu nebo nějakou jinou nemoc a nebo jestli to prostě časem odezní. Nové listy už jsou totiž téměř bez fleků.
Tigrina - v popředí loňský list.

.
embreei - v popředí loňský list, vzadu letošní - téměř bez fleků.
Odpovď Haki z fóra:
No-souhlas.
Někdy v srpnu 09 jsem si od Luda objednala 2 stanhopeje a to druh ecornuta(pak to byla nakonec graveolens) a nigroviolacea. Přišly v tomto stavu-fotky.No ..........nechala jsem si je , možná to byla chyba.Pak jsem jednu rostlinu koupila od p.Mandlíka a na výstavě v Drážďanech 2 - perfektní kytky bez jediného flíčku. Je tedy pravda , že přes minulou zimu mě listy taky zflekatěly. Bud byl blbej rok (jak píše p.Mandlík) nebo je to nepatřičným pěstováním. Já to u mě vidím na velkou zálivku v zimě.
Všechny rostliny jsem přesadila (máš je ještě v pucláku??) listy ostříhala(ty kytky jsou neskutečný ,kvetou i bez listu jen to blbě vypadá)- zatím to je bez fleků.Neměl by na ně ani funět studený ventilátor v zimě. Jen tak opatrně prolévám.
ObrázekObrázekObrázek
citace z:
http://forum.orchidej.net/viewtopic.php?f=61&t=108&p=21970#p21970.

Žádné komentáře:

Okomentovat