neděle 12. června 2011

orchideje mohutně rostou!!! II.

Další rostlinou s krásným přirůstáním je cat. forbesii - jedná se vůbec o nejbujněji rostoucí katlej. Téměř okamžitě se přichytila ke kůře. Dostal jsem ji ve vynikajícím stavu - asi nejlepší kauf od Lukscheitera. Přišla mi počtou - aniž bych ji před tím viděl. Opravdu - krásná rostlina:

Velikou radost mi taky dělá l. fidelensis, kterou jsem opět získal od Luda v ne moc perfektníms tavu. Kytku jsem vyndal z rozmáčeného substrátu a postupně otužoval a větral až skončila takto vyvázaná.. Konečně mohutně pouští kořeny a pahlízy:

Velikou radost mi dělá dendrobium jonesii, které bylo opět původně v čemsi odporném. Vyvázání pomohlo a kytka se má k světu!
Cat. luteola byla taková nijaká, koupená od Aleše Dvořáka, obával jsem se, že bude potřebovat cosi výjimečného. Ne, vyvázání na kůru a pobyt ve skleníku, každodenní rosení a hle - nová pahíza i kořen!
Druhý největší bojovník, který bez problému a bez jediného šrámu vydržel otřesných několikadenních -5°C je hybridní oncídko žlutokvěté. Bujně roste, pahlízy krásně naducané:
Novou pahlízu vyhání také sophr. mantiq.
Jako všechny katleje od Luda, ani tato iricolor nevypadala příliš živě. Vyvázání opět pomohlo a nové pahlízy se mají k světu!
Cat. acland. jsem taky koupil jako mrňavou mrchu téměř bez kořenů. Tato, některými považovaná za poměrně náročnější katlej vyhnala množství krásných silných kořenů a listů. Zachráněna jest!

Radost mám taky z l. rubescens, která má nový list a ostatní listy se zdárně zvětšují. To je vůbec zajímavý poznatek, že některé orchideje zvětšují pahlízy a listy postupně - a to i za růstu pahlíz a listů nových.
 cat bicolor var alba x sophr coccinea přežila opět -5°C, zbyly na ní fleky. Kypí však životem a těším se na nové pahlízy, které už na třech místech bujně rostou!

 Dokonce i tato potvora byla na mraze: Acacallis Rhein Blue Baby. A dokonce vyhání pahlízu. Listy ztratila proto, že je to rostlina jedné známé, která ji v obýváku upěstovala téměř k smrti. Navíc měla červce. Odvšivil jsem ji, vzal jsem si z ní tyto dvě pahlízy, které byly stejně chorobou odlouplé a šla ven. No - a výsledek - nová pahlízka. I když tento rod orchidejí mne nezajímá, mám ji spíš jako bonus, který - jestli dostatečně oživím - někomu dám.
Sérii pěstitelských úspěchů zakončím bujně rostoucí - nedávno kvetoucí - rostlinou: Brassavola nodosa x Cattleya bowringiana.


.
.

3 komentáře:

  1. Taky jsem si objednala od Lukscheitera aniž bych rostlinky viděla.Jsem moc spokojená.Došly krásně zabalené a v pořádku.Koupila jsem epid.ciliare.Chtěla bych jej pěstovat epifytně.Snad se podaří.
    Můžete mi poradit jaké druhy by se daly ještě pěstovat epifytně?

    OdpovědětVymazat
  2. Ciliare by takto mělo jít bez problémů, v dospělosti jde o dosti robustní rostlinu.. Až na střevíčníky jsou všechny orchideje, o nichž píšu - které pěstuji - epyfitní a i epyfitně je pěstuji... všechny cattleye, encyclie, dendrobia, bulbophylla ad... epyfitně mám i falenopsisy...

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji,jsem začátečnice.Pěstovala jsem jen falenopsisy,vandy a cymbídka.Momentálně zkouším pěstování epifytní,vázáním na akátový kmen.

    OdpovědětVymazat